Frequently Asked Questions

We snappen dat u vragen heeft over de ingreep. Op deze pagina vindt u meer informatie over de vasectomie. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op.

Inhoudsopgave

Wat is een vasectomie?

Een vasectomie is een chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd bij mannen, waarbij een permanente vorm van anticonceptie gewenst is. Tijdens een vasectomie worden de zaadleiders, de buizen die sperma van de testikels naar de penis transporteren, doorgesneden of afgebonden. Dit voorkomt de afgifte van zaadcellen in het sperma en dus de mogelijkheid om een zwangerschap te veroorzaken.

Kan een sterilisatie ongedaan gemaakt worden?

Hoewel het mogelijk is om een vasectomie ongedaan te maken, is het belangrijk om te weten dat de omkeerbaarheid niet gegarandeerd is en dat een succesvolle hersteloperatie niet altijd mogelijk is.

Tijdens een hersteloperatie probeert de chirurg de doorgesneden of geblokkeerde uiteinden van de zaadleiders opnieuw met elkaar te verbinden. Het succes van deze procedure kan variëren en wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de tijd sinds de oorspronkelijke vasectomie, de techniek die bij de vasectomie is gebruikt, de leeftijd van de man en andere factoren.

Een eventuele hersteloperatie wordt door een uroloog uitgevoerd. De kans dat u daarna weer vruchtbaar bent en een kind kunt verwekken is ca. 50%. Ook de leeftijd en de vruchtbaarheid van uw partner is daarop van invloed. Het is essentieel om te begrijpen dat een vasectomie als een permanente vorm van anticonceptie wordt beschouwd. Als iemand overweegt een vasectomie ongedaan te maken om opnieuw vruchtbaar te worden, is het verstandig om grondig advies in te winnen bij een gekwalificeerde uroloog of vruchtbaarheidsspecialist. Daarnaast is het belangrijk om de mogelijke risico's, succespercentages en alternatieve opties zorgvuldig te bespreken voordat men besluit tot een hersteloperatie.

Wat gebeurt er met mijn zaadproductie?

Na een sterillisatie blijft het lichaam zaadcellen produceren, maar deze kunnen niet langer de zaadblaasjes en de prostaat bereiken omdat de zaadleiders zijn doorgesneden. De zaadcellen worden op natuurlijke wijze door het lichaam geabsorbeerd. Hierdoor is er nog steeds zaadvloeistof, maar het bevat geen zaadcellen meer. De ejaculatie na een vasectomie bestaat dus voornamelijk uit prostaatvocht en zaadblaasvloeistof, maar het bevat geen vruchtbare zaadcellen meer.

Wie komen er in aanmerking voor een vasectomie?

Iedere man die zeker weet dat hij geen kinderen (meer) wil, kan zich laten steriliseren. Het maakt daarbij niet uit hoe oud u bent. Ook niet of u al kinderen heeft. Sommige medici zijn wel van mening dat het wellicht verstandiger is voor jonge mannen zonder kinderen om (nog) af te zien van een sterilisatie. Hier is wat voor te zeggen gezien het permanente karakter van de ingreep.

Over het algemeen worden alle volwassen mannen beschouwd als geschikte kandidaten voor een vasectomie als ze zeker zijn dat ze geen kinderen meer willen krijgen of geen kinderen willen. Als u een verhoogd risico hebt op complicaties tijdens de ingreep. Is het belangrijk om met een arts te praten en uw medische geschiedenis te bespreken om te bepalen of een vasectomie voor u geschikt is.

Hier zijn enkele algemene overwegingen:

Leeftijd en volwassenheid
Mannen worden meestal geadviseerd om te wachten tot ze een bepaalde leeftijd hebben bereikt, vaak tussen de 25 of 30 jaar. Dit geeft hen tijd om volwassen te worden en zorgvuldig na te denken over deze beslissing.
Als u jonger bent dan 30 jaar en/of minder dan 2 kinderen heeft, is er een grotere kans dat u spijt krijgt van de ingreep.

Zekerheid van de beslissing
Een vasectomie wordt beschouwd als een permanente vorm van anticonceptie. Wij van de Herenkliniek willen zo zeker als mogelijk weten dat mannen zeker zijn van hun beslissing en begrijpen dat de procedure in de meeste gevallen niet gemakkelijk ongedaan kan worden gemaakt.

Goede Gezondheid
Bij de Herenkliniek moeten mannen in goede gezondheid verkeren om een vasectomie te ondergaan. Bijzondere gezondheidsproblemen of een afwijkende anatomie van het scrotum/balzak kunnen ertoe leiden dat een patiënt wordt doorverwezen naar een ziekenhuis of specialistische kliniek voor de ingreep.

Informatie en Counseling
Wij moedigen onze patiënten aan om te overleggen met hun partner of andere gezinsleden voordat ze beslissen een vasectomie te ondergaan.

Verandert de seks na de procedure?

Over het algemeen verandert seksuele activiteit niet na een vasectomie. De fysieke sensaties tijdens seks blijven hetzelfde omdat de procedure alleen de zaadleiders beïnvloedt en geen invloed heeft op de hormoonproductie. De ejaculatie na een vasectomie bevat echter geen zaadcellen meer, maar bestaat nog steeds uit prostaatvocht en zaadblaasvloeistof.

Heeft een sterilisatie invloed op mijn mannelijkheid?

Een vasectomie heeft over het algemeen geen invloed op uw mannelijkheid in de zin van de seksuele identiteit of fysieke kenmerken van een man. Een vasectomie is een vorm van anticonceptie waarbij de zaadleiders worden doorgesneden of afgebonden om de doorgang van zaadcellen te voorkomen. Het heeft geen invloed op hormoonniveaus, seksuele verlangens, erectiele functie of andere kenmerken die als "mannelijkheid" kunnen worden beschouwd. Het vermogen om een erectie te krijgen, ejaculatie te ervaren en seksueel actief te zijn, blijft doorgaans onveranderd na een vasectomie. De enige significante verandering is dat het sperma geen zaadcellen meer bevat, wat betekent dat de man niet langer in staat is om een vrouw zwanger te maken.

Wat merk ik van de sterilisatie zelf?

Een sterilisatie is een ingreep die wordt verricht onder een lokale verdoving. Dit betekent dat de enige scherpe pijn die men voelt tijdens de procedure het zetten van de verdovingsprik is. Daarna voelt de patiënt in principe alleen dat de arts bezig is met de ingreep maar geen pijn meer.

Hoelang duurt de ingreep?

De duur van een vasectomie kan variëren, maar over het algemeen is het een relatief korte procedure. De ingreep zelf duurt meestal ongeveer 20 tot 30 minuten. Het proces kan echter langer duren als er extra tijd nodig is bij de voorbereiding, zoals voor het geven van een extra lokale verdoving. De ingreep kan ook langer duren als de uit te voeren procedure complexer is dan verwacht.

Is een vasectomie pijnlijk?

Over het algemeen wordt een vasectomie als een procedure beschouwd met relatief weinig pijnervaring, vooral omdat deze wordt uitgevoerd onder een lokale verdoving. De meeste mannen ervaren slechts milde ongemakken, zoals lichte trekkracht of een zwaar gevoel in het scrotum tijdens de ingreep. Sommige mannen melden ook een lichte druk of een trekkend gevoel, maar ernstige pijn is ongebruikelijk. Na de vasectomie kunnen mannen wel pijn, zwelling en blauwe plekken (hematomen) ervaren in het gebied van de ingreep. Dit ongemak kan meestal worden verlicht met pijnstillers en het volgen van de instructies van de arts.

Hoe verloopt de procedure van een sterilisatie?

Een vasectomie is een eenvoudige chirurgische ingreep die bij de Herenkliniek meestal uitgevoerd als een poliklinische procedure. Hier is een algemene beschrijving van hoe een vasectomie werkt:
- Voorbereiding: De arts zal de patiënt vooraf informeren over de procedure, en er kan gevraagd worden om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het scheren van het scrotum. De patiënt krijgt lokale verdoving om het gebied te verdoven.
- Toegang tot zaadleiders: De arts maakt kleine incisies aan beide zijden van het scrotum. Door deze incisies kan de arts de zaadleiders bereiken. Afsnijden of blokkeren van zaadleiders: De zaadleiders worden gelokaliseerd, uitgesneden of geblokkeerd en soms wordt een klein deel verwijderd. Dit onderbreekt de doorgang van sperma van de testikels naar de zaadleiders.
- Sluiten van incisies: De incisies worden vervolgens gesloten met hechtingen of opgelost hechtdraad.

In de onderstaande link ziet u de uitvoering van een vasectomie zoals deze in grote lijnen ook in de Herenkliniek uitgevoerd wordt.

https://www.youtube.com/watch?v=-Gbm2WYCvhk&ab_channel=ZUrology

Verandert de seks na de procedure?

Over het algemeen verandert seksuele activiteit niet na een vasectomie. De fysieke sensaties tijdens seks blijven hetzelfde omdat de procedure alleen de zaadleiders beïnvloedt en geen invloed heeft op de hormoonproductie. De ejaculatie na een vasectomie bevat echter geen zaadcellen meer, maar bestaat nog steeds uit prostaatvocht en zaadblaasvloeistof.

Hoe moet ik me voorbereiden op een vasectomie?

Voor de voorbereiding op de ingreep zijn de volgende punten belangrijk:

- Knip de haren op uw balzak de dag voor de operatie. Bij voorkeur knippen met schaar of tondeuse. Indien u regelmatig scheert, dan mag dat ook, zolang er geen wondjes aan de huid worden gemaakt.
- Regel vervoer van het ziekenhuis naar huis, zelf autorijden raden we u af.
- Neem een strakke onderbroek mee.
- U mag voor de ingreep gewoon eten en drinken.

Kan ik zelf naar huis rijden na een sterilisatie?

Omdat een lokale verdoving wordt gebruikt, kan het handig zijn om iemand te regelen die u na de procedure naar huis kan brengen.

Wat gebeurt er met mijn zaadproductie?

Na een vasectomie blijft het lichaam zaadcellen produceren, maar deze kunnen niet langer de zaadblaasjes en de prostaat bereiken omdat de zaadleiders zijn doorgesneden. De zaadcellen worden op natuurlijke wijze door het lichaam geabsorbeerd. Hierdoor is er nog steeds zaadvloeistof, maar het bevat geen zaadcellen meer. De ejaculatie na een vasectomie bestaat dus voornamelijk uit prostaatvocht en zaadblaasvloeistof, maar het bevat geen vruchtbare zaadcellen meer.

Hoe betrouwbaar is de sterilisatie?

Een vasectomie is over het algemeen zeer betrouwbaar als permanente vorm van anticonceptie. De ingreep heeft een hoge succesgraad in het voorkomen van zwangerschap. Na verloop van tijd, na de vasectomie, zouden er geen zaadcellen meer in het sperma moeten zitten en zou de kans op zwangerschap bij seksuele activiteit zo goed als nihil moeten zijn, hoewel er zeldzame uitzonderingen zijn.
Het effect van steriliteit wordt echter niet onmiddellijk bereikt na de ingreep, en het duurt enige tijd of een aantal ejaculaties voordat alle zaadcellen die zich vóór de vasectomie in het voortplantingssysteem bevonden, verdwenen zijn. Het is daarom belangrijk om een opvolgtest uit te voeren om te bevestigen dat er geen zaadcellen meer aanwezig zijn voordat men volledig op de steriliteit kan vertrouwen.

Wat is de hersteltijd na een vasectomie?

De hersteltijd na een vasectomie kan variëren van persoon tot persoon, maar over het algemeen ervaren mannen enige mate van ongemak en zwelling gedurende enkele dagen tot een paar weken na de ingreep.

Wat kan ik verwachten na de ingreep?

- Onmiddellijk na de ingreep: Het is normaal om wat pijn, zwelling en blauwe plekken te ervaren direct na de operatie. U kunt ook instructies krijgen om het scrotum te ondersteunen met een strak ondergoed of een speciaal verband.
- De eerste paar dagen: Rust is belangrijk in de eerste paar dagen na de vasectomie. Vermijd intense fysieke activiteiten en neem mogelijk pijnstillers zoals voorgeschreven door uw arts. IJsapplicaties kunnen ook helpen bij het verminderen van zwelling.
- Een week na de ingreep: De meeste mannen kunnen na ongeveer een week terugkeren naar lichte activiteiten, maar vermijd nog steeds zware inspanningen en sporten.
- Twee weken na de ingreep: De meeste mannen herstellen volledig binnen tweeweken na de vasectomie. Tijdens deze periode kunnen eventuele hechtingen worden verwijderd, indien gebruikt.
- Follow-up afspraak: Het is mogelijk dat onze arts een follow-up afspraak plant om te controleren op eventuele complicaties en om ervoor te zorgen dat het herstel goed verloopt.

Gedurende deze herstelperiode is het belangrijk om de instructies van onze arts nauwkeurig op te volgen, inclusief het nemen van eventuele voorgeschreven medicijnen, het vermijden van zware lichamelijke inspanning en het houden van het scrotum schoon. Het is normaal om wat zwelling, gevoeligheid en blauwe plekken te ervaren, maar als u ernstige pijn, koorts of andere tekenen van infectie opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met onze arts.

Hoelang na de ingreep kan ik weer seks hebben?

Na een vasectomie kunt u meestal weer seks hebben zodra u zich er comfortabel genoeg bij voelt en de eventuele ongemakken of zwellingen voldoende zijn verminderd. Dit kan variëren van man tot man, maar over het algemeen wordt aanbevolen om enkele dagen tot een week te wachten voordat u seksuele activiteit hervat.
Echter, let op! U bent niet direct na de ingreep onvruchtbaar en u zult eerst 12 weken na de ingreep uw zaad voor onderzoek moeten inleveren. Tot die tijd zult u of uw partner een andere vorm van anticonceptie moeten gebruiken.

Hoe betrouwbaar is een sterilisatie?

Een vasectomie is over het algemeen zeer betrouwbaar als permanente vorm van anticonceptie. De ingreep heeft een hoge succesgraad in het voorkomen van zwangerschap. Na verloop van tijd, na de vasectomie, zouden er geen zaadcellen meer in het sperma moeten zitten en zou de kans op zwangerschap bij seksuele activiteit zo goed als nihil moeten zijn, hoewel er zeldzame uitzonderingen zijn.
Het effect van steriliteit wordt echter niet onmiddellijk bereikt na de ingreep, en het duurt enige tijd of een aantal ejaculaties voordat alle zaadcellen die zich vóór de vasectomie in het voortplantingssysteem bevonden, verdwenen zijn. Het is daarom belangrijk om een opvolgtest uit te voeren om te bevestigen dat er geen zaadcellen meer aanwezig zijn voordat men volledig op de steriliteit kan vertrouwen.

Moet ik nog op nacontrole komen?

Bij gangbaar herstel hoeft u niet meer op controle te komen voor controle van de ingreep zelf. Indien u een complicatie ervaart kunt u wel gevraagd worden om op controle te komen. Wel moet u 12 weken na de ingreep uw zaad laten testen om te controleren of de vasectomie succesvol is geweest. Pas daarna kan de vasectomie als veilige anticonceptie worden beschouwd.

Hoe effectief is een vasectomie voor het voorkomen van een zwangerschap?

Een vasectomie is over het algemeen zeer effectief in het voorkomen van een zwangerschap. Het is een permanente vorm van anticonceptie die bedoeld is om de doorgang van zaadcellen van de testikels naar het sperma te blokkeren. In de meeste gevallen worden mannen na een succesvolle vasectomie onvruchtbaar, wat betekent dat hun ejaculaat geen zaadcellen meer bevat.

Het succespercentage van een vasectomie is doorgaans hoog, met een faal cijfer van minder dan 1% voor paren die na de procedure nog zwanger worden. Het kan echter enige tijd duren voordat alle zaadcellen uit het ejaculaat zijn verdwenen. Mannen worden meestal geadviseerd om alternatieve vormen van anticonceptie te gebruiken totdat er na de ingreep een negatieve spermatest is bevestigd.

In zeer zeldzame gevallen kan er na de vasectomie opnieuw een verbinding ontstaan tussen 1 van de zaadleiders en kunt u dus weer vruchtbaar worden. Dus hoewel een vasectomie 1 van de veiligste vormen van anticonceptie is, zijn er zeldzame gevallen beschreven waarbij er mannen na een vasectomie weer vruchtbaar werden.

Vanaf wanneer ben ik onvruchtbaar na de ingreep?

Twaalf weken na de ingreep moet u een zaadtest laten verrichten. Indien deze negatief is (dat wil zeggen dat er geen levende zaadcellen meer in worden gevonden), is de vasectomie succesvol en kunt u veilig seks hebben met uw partner zonder risico op zwangerschap.

Slaagt een sterilisatie bij de Herenkliniek altijd?

Nee, helaas zijn er gevallen mogelijk dat de arts voor de ingreep besluit u niet in de Herenkliniek te helpen en u door te verwijzen naar het ziekenhuis voor een sterilisatie. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat u een afwijkende anatomie heeft of dat de zaadleiders niet gelokaliseerd kunnen worden voor de ingreep. In deze gevallen krijgt u altijd volledige restitutie en zullen wij u assisteren met het zoeken van een kliniek waar de operatie wel verricht kan worden.
Ook kan het gebeuren dat tijdens de ingreep een situatie ontstaat waarop de arts besluit de ingreep niet voort te zetten in de Herenkliniek. De incisies zullen dan vakkundig dicht gehecht worden en ook in deze situatie krijgt u volledige situatie en een verwijzing naar het ziekenhuis.

Wordt een vasectomie vergoed door de zorgverzekeraar?

Een sterilisatie is niet opgenomen in het basispakket
Een sterilisatie is geen standaardonderdeel van de basisverzekering. De kosten voor deze ingreep dient u in principe zelf te dragen, ongeacht of u de sterilisatie in een ziekenhuis of een kliniek laat uitvoeren. Indien u ouder bent dan 30 jaar en de behandeling niet kunt declareren bij uw zorgverzekering, is een verwijzing van de huisarts niet vereist.

Soms inbegrepen in de aanvullende verzekering
In bepaalde gevallen wordt een sterilisatie wel vergoed door sommige aanvullende verzekeringen. Ons advies is om voorafgaand aan je bezoek contact op te nemen met je zorgverzekeraar en de volgende punten te bespreken:
- Het bedrag dat de aanvullende verzekering vergoedt.
- Of er een verwijzing van uw huisarts nodig is.
- Of toestemming van uw verzekeraar vereist is.
- Of de sterilisatie, uitgevoerd door de Herenkliniek, ook vergoed wordt.

Voor een overzicht welke aanvullende verzekeraars dit dekken: https://www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/sterilisatie.aspx

Wat kost een vasectomie bij de Herenkliniek? 

Een sterilisatie bij de vasectomie kliniek kost € 449 euro voor een medische intake, de ingreep en nazorg.

Deze kosten zijn exclusief het testen van uw sperma 3 maanden na de procedure.

Heb ik een verwijzing nodig om een afspraak te maken bij de Herenkliniek?

U heeft geen verwijzing nodig van de huisarts. Als u in het verleden een operatie heeft gehad aan uw scrotum (balzak) of bijzondere gezondheidsproblemen heeft dan kunt u niet geholpen worden bij de Herenkliniek en zult u contact op moeten nemen met een ziekenhuis in uw regio waar ze de ingreep uitvoeren.

Waarom kiezen voor de Herenkliniek?

Binnen 2 weken een afspraak
Bij de Herenkliniek willen we dat u snel geholpen wordt en niet maanden hoeft te wachten voordat u deze ingreep kan ondergaan waardoor u of uw partner voor langere tijd vast zitten aan andere anticonceptiemiddelen.

Professionele Deskundigheid
De aanwezigheid van ervaren medische professionals die de ingreep op reguliere basis uitvoeren.

Transparantie
Heldere, begrijpelijke informatie over de procedure, voorbereiding, nazorg en mogelijke risico's.

Nazorg en follow-up
Goede en uitgebreide nazorginstructies om ervoor te zorgen dat het herstelproces soepel verloopt.

Patiëntgerichtheid
Een focus op het comfort en de behoeften van de patiënt, met empathie en een respectvolle behandeling gedurende het gehele proces.

Hygiëne en Veiligheid
Onze kliniek voldoet aan hoge normen voor hygiëne en steriliteit, en implementeert strikte veiligheidsprotocollen om het welzijn van de patiënten te waarborgen

Plan uw afspraak

Binnen 7 dagen een afspraak

Binnen één minuut geregeld

Vrijblijvende intake

Inplannen

De Herenkliniek heeft als missie een vasectomie zo stressvrij en zorgeloos als mogelijk te maken.